Az EM•1® működése

A tejsavbaktériumok, fotoszintetizáló baktériumok és élesztőgombák - amelyeket az EM•1® tartalmaz - képesek a szerves anyagok fermentálására. Vizi környezetben az aktív EM•1® fermentáció révén bontja le az iszapot, ezáltal megkönnyíti a többi mikroorganizmus illetve egysejtű számára, hogy elfogyasszák a bomlástermékeket. A talajokban az aktív EM•1® által fermentált szerves anyag tovább bomlik, így a növények számára felvehetővé válik. Az aktív EM•1® sok hasznos komponenst tartalmaz, amelyek elősegítik a növények fejlődését. Az aktív EM•1® mikroorganizmusok mellett a különböző mikroorganizmusok által termelt anyagcseretermékek is jelen vannak, amelyek aktiválják a talajban már jelenlevő bennszülött mikroorganizmusokat és segítik a talaj mikrobiom diverzifikációját. A mikroorganizmusok alkotják az ökológiai piramis alapját, így amikor a talajban élő mikroorganizmusok változatossága nő, akkor a talaj ökoszisztéma sokféleképpen gazdagodik, például a földigiliszták számának növekedése révén. Az egészséges és változatos ökoszisztéma segíti a termékeny talaj kialakulását.

Hogyan működik az aktív EM•1® a talajban?

Nagyon sok mikroba él a talajban. Egy gramm talaj néhány millió és több milliárd közötti mikroorganizmust tartalmazhat. A mikroorganizmusok alapvető összetevői a talaj-ökoszisztémának és elősegítik a működését azáltal, hogy lebontják a szerves anyagokat és körforgásban tartják a tápanyagokat. Amikor azonban a talajban az egészséges mikroorganizmusok mennyisége csökken, vagy a mikroorganizmusok egyensúlya felborul, akkor ez a többi élőlényt - például a földigilisztákat is - kedvezőtlenül érinti, a talaj élete elszegényedik. Az EM•1® mikroorganizmusok sokfélesége és az általuk termelt metabolitok (anyagcseretermékek) megnövelik a talajban élő mikroorganizmusok számát és diverzitását. Amikor a mikroorganizmusok aktivizálódnak, akkor az egysejtűek és a többi nagyobb élőlény - például a földigiliszták - száma megnő, ami egészségesebb ökoszisztéma létrejöttét fogja eredményezni. A változatos mikroflórával rendelkező talaj gátolni fogja a betegséget okozó specifikus baktériumok növekedését, ami segít megelőzni a növénytermesztési veszteségeket.

Az EM•1®-ben lévő tejsavbaktériumok, élesztőgombák és fotoszintetizáló baktériumok képesek a szerves anyagok fermentálására és a rothadás megakadályozására. Ennek következtében, amikor például aktív EM•1® felhasználásával készítünk komposztot, akkor a rothasztó baktériumokat háttérbe szorítjuk. Ugyanakkor az aktív EM•1® fermentációs hatásának köszönhetően úgy tudjuk előállítani az EM•1® komposztot, hogy a szokásosnál kevesebbszer kell megforgatni. Aminosavakban és poliszacharidokban gazdagabb az aktív EM•1® felhasználásával fermentált komposzt, mint a hagyományos módszerekkel előállított komposzt. Az aktív EM•1® megakadályozza az ammónia képződését a fehérjebontás során, helyette úgy bontja a fehérjéket, hogy aminosavak keletkeznek. Ezeket az aminosavakat a növények közvetlenül fel tudják venni. Normál körülmények között a cellulóz is lebomlik és széndioxid keletkezik. Az aktív EM•1® fermentációs hatása miatt kis molekulájú poliszacharidok keletkeznek, amit a mikroorganizmusok és növények fel tudnak venni. A fehérjeszintézishez nitrogénre van szükség. Ha azonban a növények közvetlenül képesek felvenni az aminosavakat a gyökereiken keresztül, akkor a növények megtakaríthatják azt az energiát, ami az aminosavak és fehérjék létrehozásához kellett volna, ezáltal több cukor termelődhet a gyümölcsben.

Biogazdálkodás és az EM•1® használata

A biogazdálkodás számára a termőtalaj és a biológiai sokféleség fontos tényezők. Rendszerint kifinomult technológiára és hosszú időre van szükség egy jól termelő ökológiai gazdaság létrehozásához. A hasznos mikroorganizmusok aktív használata révén az eredeti EM termékek felgyorsítják ezt a folyamatot, könnyebbé teszik a biogazdálkodást, és elősegítik a terméshozam és termésminőség javulását.

Alkalmazás más területeken

A biológiai sokféleséget támogató eredeti EM termékeket az állattenyésztés, az akvakultúra és a víztisztítás területén is alkalmazzák. Az állattenyésztésben az aktív EM•1® javítja az istállók mikrobiológiai környezetét, csökkenti az egészségtelen szagokat, valamint tökéletesíti az állatállomány bélflóráját. Az akvakultúrában és a víztisztítás során az aktív EM•1® a vízi ökoszisztémákat gazdagabbá teszi. Ez helyreállítja a felszíni vizek öntisztító képességét és javítja a vízminőséget.